Spike Lee maakt documentaire over Michael Jackson's 'Off The Wall'

Soul Radio Nieuws'Off The Wall' was een revolutionair album, waarmee Michael Jackson aantoonde zich tot een volwassen muzikaal en creatief genie te hebben ontwikkeld. De documentaire vertelt hoe een serieuze, gepassioneerde hardwerkende jongen zich ontwikkelt tot King Of Pop: van Motown naar 'Off The Wall'. Het oorspronkelijke album én de nieuwe documentaire zijn nu samen op CD/DVD en CD/Blu-Ray verschenen.

Het belang van 'Off The Wall' uit 1979 mag niet worden onderschat. De opnames van de destijds slechts 20-jarige Jackson waren een voorbode van zijn verbluffende ontketening als unieke muzikale macht en creatief visionair. Het album maakte korte metten met eerdere verkooprecords van zwarte artiesten en luidde een opwindend nieuw tijdperk in waarin 'R&B-Pop crossover' tot een ongekende hoeveelheid airplay en plaatverkoop zou komen. Het is de plaat die volgens Rolling Stone Magazine "moderne pop zoals we nu kennen, uitvondt".

Voor zwart Amerika was 'Off The Wall' meer dan alleen muziek en entertainment. Het succes van het album was een prestatie van internationaal niveau en leidde tot oprechte trots voor een cultuur die destijds nog moest vechten voor sociale acceptatie onder de gehéle bevolking. De invloed van 'Off The Wall' leidt op creatief vlak uiteindelijk zelfs zover dat het kon dienen als blauwdruk voor uiteenlopende supersterren als Beyoncé, Pharrell, Kendrick Lamar en The Weeknd.

Voor de eerste single 'Don't Stop 'Til You Get Enough', geschreven door Michael Jackson, ontving de artiest zijn eerste Grammy Award. Ook bereikte hij er voor het eerst als solo-artiest in eigen land en internationaal de top van de hitlijsten mee. Met de singles 'Rock with You', 'Off The Wall' en 'She's Out Of My Life' werd Michael ook de eerst solo artiest ooit die met vier singles van het zelfde album genoteerd stond in de Billboard Hot 100. Het album was een enorm commercieel succes en is sinds 2014 goed voor 8 x platina (8 miljoen exemplaren) in de VS. Wereldwijd gingen er meer dan 30 miljoen exemplaren over de toonbank, waarmee het één van de bestverkochte albums ooit is.

Voor de documentaire 'Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall', verzamelde regisseur Spike Lee een schat aan archiefmateriaal, waaronder materiaal uit Michael's persoonlijke archief, interviews met hedendaagse talenten en familieleden, en Michael's eigen uitspraken en beeldmateriaal. De documentaire toont een hoofdstuk uit zijn carrière dat nog maar zelden is belicht en laat het publiek meereizen door de tijd met Michael vanaf het begin bij Motown en de daarna ingeslagen nieuwe richting bij CBS Records waar hij de basis legt voor een succesvolle samenwerking met de legendarische producer Quincy Jones.

De release vond plaats op 26 februari tijdens 'Black History Month' en werd voorafgegaan door de Amerikaanse TV-premiere op 5 februari. De allereerste vertoning was op 24 januari tijdens het Sundance Film Festival in Utah.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl