Maurice White van Earth, Wind & Fire overleden

Soul Radio NieuwsDe oprichter van de iconische groep Earth, Wind & Fire, Maurice White, is overleden. EWF verkocht meer dan 90 miljoen albums en scoorde hits als 'September', 'Let's Groove' and 'Boogie Wonderland'.

White leed aan de ziekte van Parkinson en trad vanaf 1994 niet meer op met de band. Hij overleed op 74-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles, zo werd op 5 februari 2016 door zijn broer Verdine bekendgemaakt.

"Mijn broer, held, en beste vriend is gisternacht vredig ingeslapen," aldus Verdine White. "De wereld heeft een groot muzikant en legende verloren. De familie bedankt alle fans voor de gebeden en deelneming bij het verwerken van dit verlies".

Earth, Wind & Fire, is een 9-koppige band, waarin de twee broers, samen met zanger Philip Bailey en niet te vergeten de puntige blazerssectie, centraal stonden.

De meest succesvolle periode van Earth, Wind & Fire startte in 1975 met de LP 'That’s The Way Of The World', de soundtrack van een vrij onbekende maar muzikaal-historisch toch interessante film. De eerste single 'Shining Star' maakte veel indruk. Titeltrack 'That's The Way Of The World' en ook 'Reasons' werden regelrechte klassiekers.

Daarna volgde een voortdurende stroom van briljant geproduceerde albums. Live-album 'Gratitude' onderstreepte de band's podiumreputatie. 'Spirit' (1976), EWF's volgende studio-album, leverde klassiekers als 'Getaway' en 'Saturday Nite'. In 1977 verscheen 'All 'N All', met 'Serpentine Fire', 'Fantasy' en 'Love's Holiday'.

In 1979 was de disco op een hoogtepunt en ook EWF liet zich niet onbetuigd met single 'Boogie Wonderland' (samen met The Emotions) en het album 'I Am'. Andere hoogtepunten hiervan zijn 'In The Stone', 'Star' en de ballad 'After The Love Has Gone'.

Het in 1980 verschenen 'Faces' viel al minder goed bij de critici, al was het maar omdat men zo langzamerhand verwend was geraakt door de hoge standaard van voorgaand werk. De fans bleven enthousiast en het album leverde memorabele tracks als 'You' en 'And Love Goes On'. Toch bleek opvolger 'Raise', met hitsingle 'Let's Groove', een keerpunt. De plaat werd nog minder goed ontvangen waarmee een eind kwam aan een zeer succesvolle reeks albums en singles.

EWF bleef met enige regelmaat maar met langzaam afnemend succes muziek uitbrengen en optreden. In 1992 werd bij Maurice White Parkinson vastgesteld, waardoor hij uiteindelijk niet meer kon optreden met de groep. 

Met het overlijden van White verliest Earth, Wind & Fire haar oprichter en belangrijkste frontman. De muziekwereld verliest een invloedrijke en inspirerende creatieve kracht. Wat blijft is een muzikale erfenis die tientallen tijdloze klassiekers omvat en nog generaties zal blijven inspireren.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl