Heeft Ed Sheeran 'gejat' van Marvin Gaye?

Soul Radio Nieuws

Ed Sheeran wordt aangeklaagd voor plagiaat. Zijn 'Thinking Out Loud' zou te veel lijken op Gaye's 'Let's Get It On'. De zaak wordt aangespannen door de familie van Ed Townsend die de soulhit samen met Marvin Gaye schreef.

Zij beweren dat Sheeran het 'hart' van de soulklassieker uit 1973 kopieerde en continu herhaalt in 'Thinking Out Loud'. Het nummer haalde de top 10 in veel landen en won een Grammy Award voor Song of the Year. Ook co-auteur Amy Wadge, producer Jake Gosling, Sheeran's publisher en platenlabel worden aangeklaagd. De Britse zanger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen, maar Wadge twitterde al "Keep calm and write songs. Dit is alles wat ik ooit gedaan heb en het enige dat ik kan".

Marvin Gaye's familie kreeg in 2015 $ 7,4 miljoen schadevergoeding nadat ze met succes procedeerden tegen Robin Thicke en Pharrell Williams wegens inbreuk op de rechten van Gaye's 'Got To Give It Up' voor hun hit 'Blurred Lines'. Die uitslag was voor velen in de muziekindustrie merkwaardig en verontrustend, aangezien men van mening was dat de verschillen zo groot waren dat van regelrecht 'jatwerk' geen sprake was.

Dat bij 'Thinking Out Loud' de gelijkenis nog minder opvallend is zal Sheeran niet gerust stellen. De advocaat die succesvol procedeerde namens de familie Gaye voor 'Got To Give It Up' staat nu namelijk ook nog twee andere componisten bij in een andere zaak tegen Sheeran. Zij beweren dat de zanger de hit 'Amazing' (2009) van Matt Cardle "noot voor noot" heeft gekopieerd voor zijn nummer 'Photograph'. Ook in deze zaak heeft Sheeran nog niet officieel gereageerd.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl