Documentaire over Philadelphia’s Sigma Sound Studios in de maak

Soul Radio Nieuws

De Sigma Sound Studios, opgericht door geluidstechnicus Joe Tarsia, was onmiskenbaar één van de meest invloedrijke opnamestudio’s in de wereld. De studio was in hoge mate bepalend voor de muziekgeschiedenis in Philadelphia; binnen de muren van Sigma Sound ontstond de befaamde Philly sound.

Technicus Joe Tarsia van de Sigma Sound Studios was van grote invloed op de ontwikkeling van die Philly sound. Co-producer van de documentaire, Allan Slutsky: “The sound of Philadelphia draait om vier namen: Kenny Gamble, Leon Huff, Thom Bell en Joe Tarsia. Kenny, Leon en Thom waren de creatieve krachten achter de muziek, maar Joe was de geluidsarchitect die hun ideeën tot leven bracht. Zonder Joe en Sigma zou de Philly sound heel anders geweest zijn." De studio groeide uit tot een broedplaats van talloze getalenteerde soulmuzikanten (de meesten autodidact) als Earl Young, Ronnie Baker, Norman Harris, Lenny Pakula, de broers Karl en Ronald Chambers, Larry Washington. Eerder genoemde producers Kenny Gamble, Leon Huff, Thom Bell en ook Vince Montana namen er de hits op van onder meer The Intruders, The O’Jays, Billy Paul, The Three Degrees, Harold Melvin & The Blue Notes, Teddy Pendergrass, The Stylistics, MFSB, Phyllis Hyman, First Choice , The Spinners en The Salsoul Orchestra.

Sigma's invloedrijke reputatie had ook ontegenzeggelijk een aantrekkingskracht op artiesten van buiten Philadelphia en de VS. Ook David Bowie, Madonna, Elton John, Billy Joel en Grace Jones vonden hun weg naar Sigma Sound.

Het gebouw aan N. 12th Street huisvest geen opnamestudio meer en wordt binnenkort verbouwd tot appartementencomplex.

De documentaire 'Sigma Sound: The Sound Heard ‘Round the World' wordt gemaakt door Bill Nicoletti en Allan Slutsky en is een uniek eerbetoon aan deze legendarische studio. De film zal nog in 2016 in première gaan.

Bekijk hieronder de trailer.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl