Kashif overleden

Soul Radio Nieuws

Zanger, componist en producer Kashif is overleden. Kashif werkte met artiesten als Evelyn "Champagne" King, Howard Johnson, Meli'sa Morgan, Whitney Houston, George Benson en Kenny G. Bekende solosingles zijn 'Stone Love', 'Help Yourself To My Love' en 'I Just Gotta Have You (Lover Turn Me On)'.

Kashif Saleem kwam ter wereld als Michael Jones en groeide op als weeskind. Al op jonge leeftijd leerde hij trompet, piano, fluit en saxofoon spelen en als 12-jarige trad hij voor het eerst op in New Yorkse nachtclubs als The Copacabana en Lloyd Price's Turntable.

In 1974 werd Kashif gestrikt door funkband B.T. Express als toetsenist en speelde hij mee op de hits 'Here Comes The Express' en 'Do It ('Til You're Satisfied)'. Op zoek naar meer uitdaging werd hij in 1978 toetsenman bij zangeres Stephanie Mills.

Kashif's carrière als componist/producer werd gelanceerd in 1981 met de hit 'I'm In Love' van Evelyn "Champagne" King, waarmee hij de wereld kennis liet maken met zijn kenmerkende sound. De single betekende de comeback voor King. Kashif werd direct één van de meest gevraagde producers van die tijd en produceerde de komende tien jaar hits, waaronder 'So Fine' voor Howard Johnson, 'Love Come Down' en 'Betcha She Don't Love You' (beide voor Evelyn King) en nog vele andere. 

De doorbrak als solo artiest kwam in 1983 nadat Kashif tekende bij Arista Records en sterk debuteerde met het album 'Kashif', waarvan 'I Just Got To Have You (Lover Turn Me On)', 'Stone Love', 'Help Yourself To My Love' en de instrumental 'The Mood' op single uitkwamen. De laatste leverde hem een Grammy-nominatie op. Met de vernieuwende elektronische sound van het album zette Kashif zichzelf op de kaart als innovator, omdat soulmuzikanten nog maar net begonnen te experimenteren met elektronische instrumenten. Het tweede album 'Send Me Your Love' leverde twee Grammy-nominaties op, voor 'Edgartown Groove' (met Al Jarreau) en het instrumentale 'Call Me Tonight'.

In totaal bracht Kashif 7 albums en 18 singles uit. Als muzikant is hij te horen op opnames van Kenny G, George Benson, Evelyn "Champagne" King, Johnny Kemp, Melba Moore, Dionne Warwick, Stacy Lattisaw, Meli'sa Morgan, Exposé, The Wootens, Freda Payne, Whitney Houston, en vele anderen.

Kashif overleed op 25 september 2016 thuis en werd enkele dagen later gevonden door buren. Details over de doodsoorzaak zijn onbekend en alles wijst op een natuurlijke dood. Hij werd 56 jaar.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl