Sharon Jones (60) overleden

Soul Radio Nieuws

Soulzangeres Sharon Jones is overleden. Jones werd vooral bekend als leadzanger van Sharon Jones & The Dap-Kings. Haar energieke performance leverde haar de bijnamen 'the queen of funk' en 'vrouwelijke James Brown' op.

Al jong zong Sharon Jones in een gospelkoor en deed ze mee aan talentenjachten. Af en toe had ze een klus als achtergrondzangeres maar meestal werkte ze als bewaker in een gevangenis en op een geldwagen. In 1996 kwam haar carrière relatief laat op gang nadat ze meezong bij plaatopnames van soulmuzikant Lee Fields. Omdat de andere twee sessiezangeressen niet waren komen opdagen zong Jones ook hun partijen in. De producers waren zo onder de indruk dat ze ook nog een solotrack, 'Switchblade' met haar opnamen.

The Dap-Kings werden geformeerd en in 2002 verscheen het album 'Dap Dippin' with Sharon Jones and the Dap-Kings' op het nieuwe Daptones label. Het album werd enthousiast ontvangen en luidde een revival van soul en funk in. Sharon Jones & The Dap-Kings brachten nog de albums 'Naturally' (2005), '100 Days, 100 Nights' (2007) en 'I Learned The Hard Way' (2010) uit.

In 2013 werd kanker geconstateerd bij Jones, waardoor de release van het vijfde album moest worden uitgesteld. In eerste instantie leek de behandeling aan te slaan. Jones knokte zich terug en weigerde zonder pruik op te treden na haaruitval van de chemotherapie. In 2014 verscheen uiteindelijk het album 'Give The People What They Want', dat genomineerd werd voor een Grammy Award (Best R&B album).

Tijdens de premiere van de documentaire 'Miss Sharon Jones!' op het Toronto Film Festival in 2015 onthulde de zangeres dat de kanker weer was teruggekeerd. Ondanks deze tegenslag en de nieuwe behandelingen bracht ze nog de albums 'It's A Holiday Soul Party' en 'Miss Sharon Jones!' uit. Het laatste was een 'best of' en soundtrack van de documentaire en bevatte één nieuwe track met de veelzeggende titel 'I'm Still Here'.

Sharon Lafaye Jones overleed op 18 november 2016 aan complicaties van alvleesklierkanker. Ze werd 60 jaar.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl