Al Jarreau overleden

Soul Radio Nieuws

Al Jarreau is overleden. Na 50 jaar bijna non-stop op tournee te zijn geweest kampte hij de laatste jaren met gezondheidsproblemen en onlangs kondigde hij dan ook aan te willen stoppen met optreden.

Jarreau wisselde moeiteloos tussen jazz, soul, R&B en pop maar had eigenlijk zijn geheel eigen stijl die niet makkelijk in één hokje te plaatsen is.

Eind jaren 60 werd muziek zijn belangrijkste bezigheid. Toch zou het nog tot 1975 duren voordat Jarreau werd ontdekt door Warner Bros. Records en zijn eerste album uitbracht. Al twee jaar later won hij zijn eerste Grammy Award. Jarreau viel op door zijn unieke manier van 'scatten', een vocale stijl die zijn oorsprong had in de bebop jazz, maar die hij perfect passend wist te maken in de R&B van eind jaren 70.  

Jarreau wist een breder publiek te bereiken met het jazz/pop crossover album 'Breaking Away' (1981), een millionseller die ook de hitsingle 'We're In This Love Together' voortbracht en ook 'Roof Garden', zijn grootste hit in Nederland. Het album won prompt Grammy's in de jazz en pop categorie.

Gedurende de jaren 80 en 90 bleef hij een mainstream publiek bereiken met songs als 'Mornin'', 'Boogie Down' en 'Moonlighting' uit de gelijknamige TV-serie. Pas veel later zou hij weer terugkeren naar een voornamelijk door jazz gedomineerde stijl.

In totaal wist Al Jarreau 7 van zijn 15 Grammy nominaties te verzilveren. De laatste was in 2007 voor 'God Bless The Child', een cover van een Billie Holiday-song, afkomstig van het album 'Givin' It Up' dat Jarreau in 2006 maakte met George Benson.

De laatste jaren kampte Al Jarreau met hart- en ademhalingsproblemen. Het bijna onafgebroken touren begon zijn tol te eisen. Uiteindelijk werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles met uitputtingsverschijnselen en kondigde hij aan te stoppen met optreden. Al Jarreau overleed op 12 februari 2017 op 76-jarige leeftijd.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl